Pretraga

Tomašević najavio novi program obnove za Zagreb, počinje i obnova zgrade bolnice stara 140 godina

A- A+

Na svojoj redovnoj press konferenciji za novinare, Tomašević je govorio o nekoliko zanimljivih stvari vezanih za naš sektor. Prvo se spomenula obnova Klinike Vrapče, točnije, zgrade Odjela psihogerijatrije. Zatim se govorilo o donošenju novog programa cjelovite obnove povijesne jezgre grada i o drobilicama građevinskog otpada.

Tomašević, konferencija za medije 15.3.2022. | Grad Zagreb

Novi program za obnovu stare jezgre predstavit će se na gradskoj skupštini u utorak, 22.3., kada je ujedno i druga obljetnica razornog potresa u Zagrebu.

– Sljedeći utorak će krenuti javna rasprava o programu cjelovite obnove povijesne jezgre. Uz nju, krenut će i stručna rasprava i serija tribina, kako bi se u nju uključili građani i stručnjaci radi vizije povijesne jezgre, da bismo obnovu iskoristili za njezinu revitalizaciju, kaže gradonačelnik.

Na priču oko novog programa nadovezao se i Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet te malo detaljnije pojasnio što će se nalaziti u novom programu.

– To će biti prvi takav dugoročni strateški dokument koji će dati smjernice državi, gradu, privatnim vlasnicima i investitorima kako napraviti ne samo konstrukcijsku protupotresnu obnovu, nego uopće kako unaprijediti grad u totalu, rekao je Korlaet.

Počinje nastavak rekonstrukcije zgrade psihogerijatrije Klinike Vrapče

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je jutros Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje se nastavljaju radovi na dogradnji i adaptaciji objekta Odjela psihogerijatrije. Radovi obuhvaćaju izgradnju novog istočnog krila Odjela, novu krovnu konstrukciju i pokrov te uređenje podrumskih prostora. Nakon dogradnje, Odjel psihogerijatrije će imati ukupno 62 kreveta i Dnevnu bolnicu.

Odjel psihogerijatrije, Klinika Vrapče | Grad Zagreb

– U 142. godine, jedina zgrada od svih drugih objekata nije išla u rekonstrukciju, a prije 4 godine kad je krenula u rekonstrukciju, ta rekonstrukcija je stala. Dvije godine su trajali radovi koji su trebali biti završeni u 8 mjeseci. Tadašnja tvrtka koja je radila te radove na kraju je i propala i tako su bili i zaustavljeni radovi. Nismo htjeli dozvoliti da ono što je započeto ode u zaborav. Našli smo novac u proračunu grada Zagreba da se ovi radovi nastave i uvjeren sam da će to biti gotovo do kraja ove godine, rekao je Tomašević.

Ukupna vrijednost obnove i dogradnje iznosi oko 28 milijuna kuna s PDV-om. U planu je i opremanje objekta u iznosu od 10.5 milijuna kuna bez PDV-a.

Odjel psihogerijatrije, Klinika Vrapče | Grad Zagreb

– Klinika za psihijatriju Vrapče je pune 142 godine prilagođena svojim korisnicima i upravo zato nam je posebno drago vidjeti suvremenu koncepciju organizacije Klinike kojoj je na čelu, prvi puta u povijesti, ravnateljica, a što je trend koji svakako podržavam. Ovom rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade psihogerijatrije, stvorit će se bolji i kvalitetniji uvjeti za pacijente starije životne dobi koji pate od raznih vrsta demencija, a koji su u fazi pripreme za povratak svojoj kući, odnosno u domove umirovljenika, rekao je gradonačelnik.

Tomašević bio na sastanku s novim ministrom graditeljstva o obnovi Zagreba

Gradonačelnik se u ponedjeljak sastao s novim ministrom graditeljstva Paladinom i razgovarali su o daljnjoj obnovi grada Zagreba. U izjavi za medije nakon sastanka u Ministarstvu, gradonačelnik je objasnio kako su iz zagrebačke uprave došli u širokom sastavu jer su htjeli strateški definirati teme. Teme razgovora su bile: dinamika obnove privatnih i javnih zgrada, ali i dinamika povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada imajući na umu da bi se taj rok trebao i formalno produžiti. Razgovaralo se i o privremenom smještaju osoba čiji domovi kreću u konstrukcijsku obnovu, te o odlagalištu građevinskog materijala.

– Grad Zagreb je, prema Zakonu o obnovi, osigurao za obnovu privatnih zgrada oko 80 milijuna kuna još prošle godine, a ove godine 160 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik.

Tomašević i Paladina | Grad Zagreb

Ministar Paladina istaknuo je kako je cilj tih sastanaka da na svakom idućem – tema s prošlog sastanka bude riješena prepreka. Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da sugrađani nikako nisu zadovoljni brzinom obnove, no da će se ta dinamika intenzivirati u narednom periodu: tijekom travnja očekuje se početak prve konstrukcijske obnove višestambene zgrade.

Drobilica za građevinski otpad

Na pitanje novinara oko drobilice za građevinski otpad u Tišinskoj ulici, zamjenik Korlaet prokomentirao je starost i probleme koje građanima u blizini zadaje navedena drobilica.

– Svjesni smo problema da je ona jako stara, da jako praši i doista onečišćuje okoliš. Preko ZCGO-a (Zagrebački centar gospodarenja otpadom) nabavljena je nova drobilica iz EU sredstava za građevinski otpad, dakle, nabavljena je za glomazni, krupni i za građevinski otpad. Uskoro će biti u funkciji i ima manje emisije u okoliš. Aktivirali smo po Zakonu o obnovi novu privremenu lokaciju za smještaj građevinskog otpada na Žitnjaku pored pročišćivača otpadnih voda, rekao je Korlaet.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

Tomašević je nadodao kako je u jučerašnjem razgovoru s ministrom zaključeno kako ni ta nova lokacija neće biti dovoljnih kapaciteta kada krene obnova jer će se povećati količina građevinskog otpada.

Copy link
Powered by Social Snap