Pretraga

Započela obnova šest objekata, Medved najavio završetak sanacija njih 20.000 do kraja ljeta

A- A+

Na današnjoj 56. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved osvrnuo se na rad Stožera civilne zaštite koji je svakodnevno aktivan već puna četiri mjeseca. Započeo je proces nekonstrukcijske obnove, a 20.000 prijavljenih objekata trebalo bi biti sanirano do kraja ljeta.

petrinja

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved predstavljanje najnovijih provedenih aktivnosti Stožera civilne zaštite započeo je osvrtom na dosadašnji rad Stožera na području Banovine.

Stožer civilne zaštite aktivan je već puna četiri mjeseca zbog čega se potpredsjednik Vlade Tomo Medved odlučio osvrnuti na njegova postignuća stavljajući poseban naglasak na osiguravanje smještaja za stanovništvo koje je zbog potresa izgubilo svoje domove. Stožer je, kako kaže, tijekom proteklih mjeseci svakodnevno intenzivno radio, ali kako nema brzih i lakih rješenja pred nama je, dodaje Medved, jako puno posla na cjelovitoj obnovi i vraćanju stanovništva u njihove domove na Banovini.

Do sada je postavljeno 2055 privremenih smještajnih objekata, kontejnera i mobilnih kućica, što pojedinačno, što u 15 kontejnerskih stambenih naselja. Krajem prošlog tjedna otvorena su kontejnerska naselja u Sisku i Petrinji.

– Više od 100 milijuna kuna proračunskih sredstava uloženo je u sanaciju cesta i mostova, dodaje Medved.

U tijeku uklanjanje 15 objekata

Aktivnosti Stožera trenutno su usmjerene u žurno uklanjanje oštećenih objekata koji prijete sigurnosti ljudi. Od gradova i općina do sada je zaprimljeno 448 zahtjeva za žurno uklanjanje, a do sada je uklonjeno 66 objekata dok je njih 15 u postupku uklanjanja.

– Prilikom uklanjanja objekata pozornost se predaje postupanju s materijalom preostalim nakon uklanjanja, poštujući pritom građevinske i ekološke standarde, objašnjava Medved.

Do sada je prikupljeno i stavljeno u obradu 8136 zahtjeva za obnovu, što putem mobilnih ureda, što putem privremenih ureda otvorenih u Sisku, Petrnji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Lekeniku.

– Paralelno s tim Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje započeo je s konkretnim aktivnostima nekonstrukcijske obnove. Prikupljeno je 6259 zahtjeva koji su u velikoj mjeri obrađeni, a ugovoreno je 120 objekata za nekonstrukcijsku obnovu, napominje Medved.

Proces sanacije i obnove ovoga tjedna započeo je na šest objekata, a do kraja ovoga tjedna očekuje se pokretanje radova na 80 obiteljskih kuća.

– Ovime šaljemo snažnu potresu stradalima u potresu o aktivnostima svih tijela Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite. Uložit ćemo maksimalne napore da tijekom proljeća i ljeta obnovimo sve objekte s ovim stupnjem oštećenja. Dakle, radi se o onim oštećenjima vezanim za srušene dimnjake, zabatne zidove i krovišta, a njih je približno 20.000, dodaje.

Izdvojeni članak

Marić predstavio Plan oporavka i otpornosti: Potres dodan kao inicijativa, a ne komponenta

Novčana pomoć za nabavu kondenzacijskih bojlera i kotlova

Prijedlog odluke o osiguranju novčane pomoći za nabavu kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova u zgradama oštećenima potresom predstavio je resorni ministar Tomislav Ćorić.

– Ovim prijedlogom osigurava se novčana pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svrhu nabavke kondenzacijskih bojlera, odnosno kotlova u zgradama na području Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su oštećene potresima, započeo je Ćorić.

Sredstva će se nadoknaditi vlasnicima, odnosno suvlasnicima oštećenih zgrada, stanova i obiteljskih kuća do 80 posto opravdanih troškova kupnje kondenzacijskih bojlera, to jest kondenzacijskih kotlova.

– Sudjelovanje Fonda u opravdanim troškovima jednog kondenzacijskog bojlera po jednoj stambenoj jedinici ne može iznositi više od 8000 kuna, a za kupnju kondenzacijskog kotla po stanu, odnosno poslovnom prostoru, ne više od 4500 kuna, odnosno ne više od 300.000 kuna po jednoj stambeno-poslovnoj zgradi, objašnjava ministar Ćorić.

Financijska sredstva za provedbu ove odluke osigurana su u iznosu od 20 milijuna kuna za 2021. godinu, odnosno pet milijuna kuna za 2022. godinu u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izdvojeni članak

Gradišćanski Hrvati grade montažne kuće za 20 obitelji najteže pogođenih potresima prošle godine

Otpis potraživanja i naknade za isporučenu energiju

Drugi prijedlog odnosi se na provedbu otpisa potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj 2021. godine.

– Nakon ovog katastrofalnog potresa Vlada Republike Hrvatske donijela je ovakvu odluku kojom je za prva četiri mjeseca osigurala otpis potraživanja prema krajnjim kupcima na područjima pogođenim potresom, na području prije svega Sisačko-moslavačke, odnosno Zagrebačke županije. Tom odlukom isti uvjeti koji su vrijedili za prva četiri mjeseca ove godine primjenjivat će se i u petom mjesecu, dodaje Ćorić.

Navedene odluke jednoglasno su prihvaćene.

Copy link
Powered by Social Snap