Pretraga

Izložba ‘Arhitektura inventura’ se održava u Ljubljani: Predstavljeni su i hrvatski radovi

A- A+

Radovi hrvatskih arhitekata, koje je nagradilo Udruženje hrvatskih arhitekata za 2021. godinu, predstavljeni su na izložbi ‘Arhitektura inventura’. Izložbu već tradicionalno organizira Društvo arhitekata Ljubljane, a otvorena je do 23. ožujka.

Ljubljana

Ljubljana | foto: Pixabay

Na izložbi ‘Arhitektura inventura‘ u Ljubljani predstavljeni su radovi hrvatskih arhitekata nagrađenih UHA-inim nagradama za 2021. godinu. Riječ je o bijenalnoj izložbi koju organizira Društvo arhitekata Ljubljane s ciljem prikazivanja presjeka djelovanja kroz dvije godine. Arhitektura inventura otvorena je 13. veljače 2023. godine u Cankarjevom domu gdje će se moći razgledati do 23. ožujka.

Izložba Arhitektura inventura ove godine je jedanaesta po redu. U Velikoj dvorani u Cankarjevom domu 150 autora predstavit će sveukupno 143 arhitektonskih i 13 studentskih projekata. Radi se o projektima od urbanističkih nacrta do arhitektonskih projekata obnova javnih i stambenih zgrada, obiteljskih kuća i interijera, kao i projekte grafičkog i industrijskog dizajna te pisanje o arhitekturi.

Izdvojeni članak

Jedan od najbitnijih: Boris Magaš je uvelike oblikovao vizuru brojnih hrvatskih gradova

Nagrađeni hrvatski projekti

Arhitektura inventura najopširniji je pregled arhitektonskog djelovanja u Sloveniji. Društvo ljubljanskih arhitekata, koje ujedno predsjeda Društvom arhitekata Slovenije, pozvalo je arhitekte iz drugih slovenskih društava i gostujuće projekte članova Društva arhitekata Hrvatske. Društvo je izabralo i trinaest projekta studenata Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani.

Za vrijeme trajanja izložbe u izložbenom prostoru održat će se 6 predavanja o arhitekturi i 6 studentskih prezentacija pod zajedničkim nazivom Arhitektura ZA. Tako je za utorak, 7. ožujak u 17 sati, planirano predavanje Arhitektura ZA sretno djetinjstvo. Arhitektura ZA obnovu stambenog fonda najavljena je za utorak 14. ožujka u 17 sati, a Okrugli stol: Gentrifikacija u utorak 21. ožujka u 17 sati.

Nagrađeni hrvatski projekti predstavljeni na izložbi su sljedeći: Providurova palača (Nagrada ‘Viktor Kovačić’), autora Ive Letilović i Igora Pedišića; Kuća dide Marka (Nagrada ‘Drago Galić’) kojeg potpisuje Davor Bušnja; Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjskog polja (Nagrada ‘Bernardo Bernardi’) iza kojeg stoje autori Mia Roth Čerina i Tonči Čerina.

Izdvojeni članak

Dodijeljene nagrade i priznanja Piranesi 2022.: Posebno priznanje dobio hrvatski projekt

Nominirani hrvatski projekti

Na izložbi su predstavljeni i projekti koji su nominirani za nagrade. Tako se mogu vidjeti sljedeći radovi nominirani za nagradu ‘Viktor Kovačić’: Dječji vrtić u Donjoj Stubici iza kojeg stoje autori Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Natalija Šarlija i Viktor Vdović. Tu je i Ekološka farma crnih slavonskih svinja fajferica autora Margite Grubiša, Marina Jelčića, Daniele Škarica, Ivane Žalac i Zvonimira Marčića. U istoj grupi za nominaciju je i Sportska dvorana u Zlatar Bistrici autora Ivana Galića.

Predstavljeni radovi koji su bili nominirani za nagradu ‘Drago Galić’ su sljedeći: Kuća P autora Miroslava Rajića i Marina Račića, Kuča u Rasnoj Silvije Pranjić, Mijena kuće uz more koju potpisuju Antonijela Šeparović Uchytil i Andrej Uchytil, Stambena zgrada na Trnju troje autora- Marina Mikelića, Tomislava Vreša i Anite Kovačić.

Na izložbi se mogu pogledati i radovi koji su nominirani za nagradu ‘Bernardo Bernardi’. To su Amtest autorica Ivane i Vedrane Ergić, Nove gradske stube u Pločama koje potpisuje arhitektonski ured SKROZ i projekt J28 u Zagrebu, autorice Ane Lisonek.

Copy link
Powered by Social Snap