Pretraga

Nova zgrada osječkog KBC vrijedna 22,5 milijuna eura u završnoj fazi izgradnje, poznati izvođači

A- A+

U završnoj je fazi izgradnja samostojeće zgrade budućeg novog OHBP-a, Dnevnih bolnica i Dnevnih kirurgija KBC-a Osijek. Izvođači radova su Projektgradnja plus d.o.o. i Tromont d.o.o., a stručni nadzor nad radovima povjeren je Institutu IGH d.d.

OHBP KBC Osijek

OHBP KBC Osijek | foto: Ivana Solar

Proteklih tjedna Osječani su mogli svjedočiti postavljanju vanjskih panela na završenu osnovnu konstrukciju građevine, zahvatu koji je nakon dvije godine građevinskih radova na svijetlo dana prenio vizuru zgrade kakva se do sada mogla vidjeti samo u projektnoj vizualizaciji. Iz ravnateljstva KBC Osijek paralelno je najavljeno kako bi svi veći građevinski radovi na objektu mogli biti završeni već do kraja svibnja.

Završetak moguć i prije roka

U okviru ugovora za realizaciju ovog projekta predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 22.453.105 eura (169.161.695,50 kuna), od kojeg iznosa je 9.110.339 eura (68.637.293,75 kuna) dodijeljeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ostatak osigurava Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva u iznosu 11.635.921 eura (87.665.034,32 kuna), te manji dio KBC Osijek iz vlastitih sredstava.

Ugovor o javnoj nabavi radova izgradnje sklopljen je sa zajednicom ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. i Tromont d.o.o., a stručni nadzor nad radovima povjeren je Institutu IGH d.d. Izgradnja je započela 26. srpnja 2021. godine s planiranim datumom završetka izgradnje 31. ožujkom 2023. godine. Iako građevinski dio projekta nešto kasni, očekuje se da će ukupan projekt biti završen i prije predviđenog roka – 31. prosinca 2023. godine.

Izdvojeni članak

Predstavljeno idejno rješenje novog KBC-a Osijek: Vrijednost investicije ‘skočila’ s prvotnih dvije na više od tri miljarde kuna

Površina nove zgrade KBC-a Osijek iznosi približno 9.600 četvornih metara, a jednom završena zgrada će u prizemlju imati cjelokupni Objedinjeni hitni bolnički prijem, te na ostalim etažama aktivne 21 ambulantu dnevne bolnice ili jednodnevne kirurgije, hitnu laboratorijsku dijagnostiku, dvije operacijske dvorane, jednu dvorana za liječenje bola, opservaciju i radiološku dijagnostiku.

novi KBC Osijek

novi KBC Osijek | foto: KBC Osijek

Javna nabava za opremu

S obzirom na to da je najavljeno kako će javna nabava za potpuno opremanje zgrade ići paralelno s izgradnjom, očekuje se da će useljenje medicinske opreme u prostor započeti u ljetnim mjesecima. Uz napomenu kako je riječ je o zahtjevnom procesu koji uključuje nabavu uređaja kako što su CT, RTG, UZV, ali i operacijskih stolova, monitora vitalnih funkcija, kreveta i drugog popratnog bolničkog namještaja.

Kako je istaknuto, potreba za realizacijom ovoga projekta (unatoč činjenici da bi Osijek na drugoj lokaciji trebao dobiti novi KBC kompleks) ukazala s obzirom na to da su neke zgrade osječke bolnice starije od 100 godina, s dotrajalom infrastrukturom koja teško prati aktualne standarde pružanja zdravstvene zaštite. Dok je, usporedno, izgradnja novog bolničkog grada od nule dugotrajan proces koji je, u odnosu na obuhvat, još u povojima. Naime, ovaj je projekt trenutno u fazi ugovaranja projektne dokumentacije koja bi trebala biti završena do kraja 2023. godine. Procjenjuje da je riječ u investiciji vrijednoj oko 4 milijarde kune.

Copy link
Powered by Social Snap