Pretraga

Eksplozija cijena nekretnina u Osijeku: Neki stanovi prodaju se i na neviđeno

A- A+

Cijene nekretnina u najvećem slavonskom gradu doslovce su eksplodirale. Iako se na gradilištima radi bez stajanja, izgleda da bez obzira na novogradnju omjer ponude i potražnje u Osijeku jednostavno nije jednak što je dovelo do toga da se neki stanovi prodaju i na neviđeno.

osijek

Nekretnine u Osijeku, ilustracija | foto: Unsplash

O stanju na osječkom tržištu nekretnina govori i podatak da se prije nekoliko godina četvorni metar mogao kupiti i za 900 eura, dok ga je sada nemoguće pronaći ispod 1300.

Cijene nekretnina u najvećem gradu u Slavoniji u odnosu na prijašnje godine doslovce su eksplodirale. Paralelno s rastom cijena raste i potražnja pa se stanovi prodaju i na neviđeno. Situacija u Osijeku postala je toliko nepredvidiva da se neke nekretnine prodaju i prije nego li dođu na tržište.

Što se dogodilo s osječkim tržištem nekretnina i u kojem smjeru ono ide za tportal odgovorili su stručnjaci s područja nekretnina.

Tržište je žedno stanova

Iako će za neke novonastala situacija djelovati iznenađujuće i neočekivano, vlasnik agencije za posredovanje u prodaji nekretnina Marijan Matijević ne bi se složio. Kako kaže, ona je vrlo jednostavna.

– U Osijeku nedostaje stanova veličine između 50 i 80 četvornih metara, a garsonijere su nam oduvijek bile boljka. Dok smo nekada na zalihama u svakom gradskom kvartu u prodaji znali imati po 10, 15 stanova, sada toga više nema, navodi Matijević za tportal.

Do svega toga dovelo je preklapanje nekoliko faktora, od sloma građevinskog sektora 2010. godine, preko prodaje starijih stanova, do visokih cijena novogradnje zbog rasta cijena građevinskog materijala.

– Radim ovaj posao 29 godina i nikada nismo imali ovakve cijene; sada su blizu onima Zagrebu ili Rijeci. Tržište je žedno stanova, dodaje Matijević.

Izdvojeni članak

Poražavajući podaci: Za prosječnu godišnju plaću u Zagrebu se može kupiti tek 6,8 kvadrata

No, cijene nekretnina u najvećem gradu na istoku Hrvatske još bi mogle rasti. Ipak, pitanje je koliko.

– Trenutno je isplativije kupiti vlastitu nekretninu nego negdje dugoročno plaćati najam, objašnjava Krunoslav Šabić, vlasnik agencije za posredovanje u prodaji nekretnina za tportal.

Na stanje tržišta nekretnina, smatra Šabić, utjecao je i sve popularniji APN koji ga je probudio.

– Stvari su se pokrenule jer su ljudi koji su pasivno štedjeli u bankama odlučili taj novac usmjeriti negdje dalje pa radije kupe stan, iznajme ga i ostvaruju prihod. To im je vrlo stabilno ulaganje, dodaje.

Izdvojeni članak

Cijene stanova i dalje rastu: U većini gradova više od lanjskih

Huttlerovi vrtovi

Potražnju stanova u Osijeku prati i sve veći broj otvorenih gradilišta. U gradu na Dravi gradi se na svakom koraku i to većinom urbane vile u kojima se kvadrat plaća otprilike 1.500 eura. Do kraja 2022. najavljen je i dovršetak projekta Huttlerovih vrtova, projekta Žito grupe Marka Pipunića.

– Huttlerovi vrtovi nalaze se u istočnom dijelu Osijeka, udaljeni samo nekoliko minuta šetnje od svih sadržaja potrebnih mladoj obitelji. U neposrednoj blizini stanova nalaze se trgovački centar, studentski kampus i KBC Osijek, a do autobusne i tramvajske stanice doći ćete nakon svega nekoliko minuta lagane šetnje, opis je Pipunićeva projekta iza kojeg stoje osječki arhitekti Oliver Grigić i Branimir Kljajić te tvrtka Trinas projekt.

huttlerovi vrtovi

Huttlerovi vrtovi, nekretnine u Osijeku | foto: Huttlerovi vrtovi

Copy link
Powered by Social Snap