Pretraga

Obnova Klinike za infektivne bolesti od 10 milijuna eura, gotova ljekarna i obdukcijska dvorana  

A- A+

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu otvoreni su novi prostori koji zadovoljavaju najviše europske standarde. Riječ je o bolničkoj ljekarni koja opskrbljuje lijekovima bolesnike s HIV-om i hepatitisom, te specijaliziranoj obdukcijskoj dvorani. Obnova bolnice vrijedna je 10,1 milijuna eura, a većim je dijelom financirana sredstvima iz EU fondova.

Klinika dr. Fran Mihaljević

Klinika dr. Fran Mihaljević | foto: Ministarstvo prostornog uređenja

U Klinici za infektivne bolesti otvoreni su novi prostori – ljekarna i obdukcijska dvorana koji zadovoljavaju najviše europske standarde. Obnova je izvršena zahvaljujući sredstva iz EU fondova, a ukupna vrijednost iznosi 10,1 milijun eura.

Ravnateljica Klinike, Alemka Markotić, istaknula je kako je ovo prva strukturna obnova Klinike nakon 100 godina neulaganja. Kao i da su nove prostorije iznimno važne prostore za njeno cjelovito funkcioniranje.

Naime, bolnička ljekarna jedina je u Hrvatskoj koja opskrbljuje lijekovima bolesnike s HIV-om i specijalnom terapijom oboljele od hepatitisa. Dok je obdukcijska dvorana obnovljena na način da se sada u njoj mogu obducirati tijela inficirana najopasnijim uzročnicima. Time je postala vodeće mjesto ovoga tipa za srednju i istočnu Europu.

Izdvojeni članak

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice: Svih šest zgrada bi trebalo biti obnovljeno do kraja 2024. godine

Dodatno, istaknuto je, u procesu obnove Klinike do sada su četverostruko podignuti kapaciteti mrtvačnice, te su dovršeni edukacijsko-obrazovni prostor i kućica za infektivni otpad. Također najavljeno i da će u povodu skorašnje 130. obljetnice postojanja Klinike biti otvorena modularna bolnica, a da će radovi na dnevnoj bolnici biti završeno do kraja 2023. godine. Nakon toga je planirana obnova središnjeg bolničkog dijela koji bi trebao postati najmodernija infektivna klinika u Europi, a plan je da bude dovršena do kraja 2026.

Obnavlja se i Specijalna plućna bolnica u Zagrebu, a radovi trebaju biti završeni do travnja 2024., pogledajte ovdje što sve obuhvaćaju.

Copy link
Powered by Social Snap