Pretraga

Zviždačica Đerek predstavila izvještaj o stanju gradske imovine u Splitu: Stanje lošije od očekivanog

A- A+

Maja Đerek, savjetnica splitskog gradonačelnika za gradsku imovinu, predstavila je izvještaj o stanju gradske imovine i statusu izrade registra gradske imovine. Utvrđeno je da je stanje puno lošije nego što se početno mislilo.

Maja Đerek, Ivica Puljak i Bojan Ivošević na konferenciji za javnost, foto: Grad Split

Na konferenciji su uz Đerek bili i gradonačelnik Puljak i njegovi zamjenici, Antonio Kuzmanić i Bojan Ivošević. Gradonačelnik Puljak najavio je nastavak punog angažmana na izradi cjelovitog registra i sustava odgovornog upravljanja, kakav je primjeren javnoj upravo.

– Bili smo svjesni da registra praktički nema, a da upravljanje imovinom, najblaže rečeno, nije dobro. Međutim, utvrđeno je da je stanje puno lošije nego što smo mislili. Gradskom imovinom nije se dobro upravljalo i time su propušteni veliki prihodi za Grad Split, kazao je gradonačelnik.

Đerek je rekla kako Grad Split do sada, na žalost, nije imao registar imovine niti jasne kriterije koji bi omogućili da se prema svim korisnicima te imovine postupa na jednak način. Istaknula je kako su u svim kategorijama imovine (stanova, poslovnih prostora i zemljišta), pronađene stavke koje se do sada u Gradu Splitu nisu vodile, a rezultat toga je da se ta imovina i njeno korištenje nije naplaćivalo.

Đerek je detaljno izvijestila kako je u proteklom polugodišnjem razdoblju pribavila 5225 zemljišno-knjižnih izvadaka u kojima je na različite načine upisan Grad Split. Rekla je i kako je iz preliminarne analize koju je sačinila vidljivo da se nije vodio cjelovit registar, nije korišten sustav za ažuriranje, prema postoji i kupljen je za tu namjenu.

Izdvojeni članak

Grad Split objavio novi natječaj za zakup čak 36 poslovnih prostora

Rezultati analize

Nakon analize, došla je do podataka da su u registru bila zavedena 474 stana, 964 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana. Dodala je i kako ne postoje nikakvi drugi oblici nekretnina, unatoč zakonskoj obvezi.

– Nevjerojatno je da Grad Split nikada niti jedno zemljište nije uvodio u registar, niti je postojao cjenik po kojem se korištenje tog zemljišta naplaćivalo, kazala je Đerek, ustvrdivši kako su posljedice toga milijunske štete po Grad, čiji će se razmjer tek utvrditi, obzirom da je obavljeno tek pola posla te da je proces uvođenja reda u upravljanje gradskom imovinom u tijeku.

Navela je i konkretne primjere. Na području Šumice tako postoje čestice koje su 1/1 u vlasništvu Grada Splita, dok su neke u suvlasništvu, no njihovo se korištenje godinama nije naplaćivalo. Pronađeno je i zemljište na Marjanu koje nikada nije evidentirano.

Kod 18 evidentiranih kadrovskih stanova utvrđeno je da neki korisnici nisu godinama plaćali dugovanja, pa su tek sada pokrenuti postupci naplate. Utvrđeno je gotovo 108 tisuća kuna potraživanja od stanova, dok je stanje potraživanja prema poslovnim prostorima Đerek ocijenila alarmantnim.

– 20. rujna ukupno potraživanje za korištenje zavedenih prostora je bilo gotovo 54 milijuna kuna. Većina tog iznosa nikada neće biti naplaćena jer su nepokretanjem postupaka naplate dugovanja mnogi korisnici otišli u stečaj, likvidaciju. Samo u zadnjem periodu od 2017.-2021. godine šteta koja je nastala Gradu je preko 5,5 milijuna kuna, rekla je Đerek.

Izdvojeni članak

Državne nekretnine izgubile, Đerek se vraća na posao: ‘Nakon presude sam prvo sjela i isplakala se’

Pokreću se ovrhe

Dodala je i kako se prema njenoj preporuci sada pokreću ovrhe, postupci otkazivanja ugovora i ulaska u posjed tih poslovnih prostora, koji će se onda dati na natječaj poslovnim ili drugim javnim korisnicima, a koji će redovno ispunjavati svoje obaveze. Slikovito je opisala situacija i rekla da su za taj novac, djeca mogla besplatno cijelu godinu dobivati tople obroke u školama.

– Zašto je to tako trebalo bi pitati ne samo bivše vlasti nego i one koji su bile na čelu upravljanja imovinom. Javnost će to sigurno propitkivati, a da li postoji potreba da se uključe druge institucije, to ćemo tek vidjeti, kazala je, istaknuvši kako postupak revidiranja stanja još uvijek traje.

Navela je i niz primjera poslovnih prostora i objekata koji nisu bili u registru, poput ribarnice, poslovnih prostora na tržnicama koji su bili pod koncesijom privatnih tvrtki, a od čega je samo 7% prihoda išlo Gradu. Utvrdila je da ni većina školskih ni kulturnih objekata nije upisana, niti se vodila u registru. Rekla je kako je pronađena čak i kuća u Varošu koja je oporučno ostavljena Gradu Splitu, a koja nikada nije upisana u registar.

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj: Bira se novi ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje u Splitu

Preporuke

– Grad Split ne samo da će morati uvesti registar, već i postupke naplate i jednake kriterije u postupanjima prema svima. Drago mi je da se već postupa prema mojim preporukama i da su se neke greške iz prošlosti već ispravile, zaključila je savjetnica Đerek najavivši da će cjelokupni polugodišnji izvještaj do kraja tjedna biti objavljen na stranicama Grada Splita.

Zamjenik Kuzmanić se zahvalio Maji Đerek na svemu što je napravila i što će napraviti za grad, dodavši kako se temeljem njenih nalaza pristupilo promijeni pravilnika za dodjelu poslovnih prostora. Također je kazao kako će temeljem prikupljenih podataka o nepodmirenju obaveza Grad Split uskoro preuzeti veći poslovni prostor na Bačvicama i dodijeliti ga za Krizni centar ženama žrtvama nasilja.

Podsjećamo, nedavno je Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da je otkaz Maji Đerek, zviždačici u Državnim nekretninama nezakonit i da se mora vratiti na mjesto direktorice za poslovne prostore. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap