Pretraga

HSZG raspisao natječaj: Dijele se Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj

A- A+

Hrvatski savjet za zelenu gradnju raspisao je i ove godine natječaj za dodjelu Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj. Prijaviti se mogu svi koji su u prethodnom razdoblju doprinijeli zelenoj gradnji i održivom razvoju.

Dodjela nagrada, foto: Hrvatski savez za zelenu gradnju

HSZG proteklih 6 godina dodjeljuje Godišnje nagrade za zelenu gradnju i održivi razvoj. Ove godine je ponovno raspisan natječaj u suradnji s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava. Natječaj je otvoren do 30. listopada, a ove nagrade će biti priznanja za izvrsnost i postignuća na području zelene gradnje i održivog razvoja.

Namijenjene su pravnim ili fizičkim osobama, stručnjacima za zelenu gradnju i održivi razvoj zaposlenim u tvrtkama, javnom sektoru, nevladinim udrugama i agencijama te samostalnim stručnjacima iz ovoga područja. Cilj nagrada je podizanje ugleda struke u široj i stručnoj javnosti, promicanje izvrsnosti na području zelene gradnje i održivog razvoja, stalno unapređenje načela dobrog poslovanja i cirkularnog gospodarstva, a sve u cilju očuvanja okoliša i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

HKA organizira edukativni modul: Tema webinara će biti afirmacija zelene gradnje

Prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su se u tekućoj godini (od 1. listopada prethodne godine do datuma objave natječaja u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada) istaknule na području zelene gradnje i održivog razvoja, Prijave će se zaprimati do 30. listopada 2022. godine. Nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija:

Osoba godine – nagrada se dodjeljuje jednoj fizičkoj osobi koja se posebno istaknula u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. Ova je nagrada počasna i osobu godine predlaže i bira Povjerenstvo internim glasovanjem.

Institucija / Organizacija godine – dodjeljuje se za posebno isticanje u promicanju zelene gradnje i održivog razvoja. U ovoj kategoriji sudjelovati mogu: trgovačka društva, jedinice nacionalne, regionalne i lokalne uprave i samouprave, nevladine organizacije, istraživačke institucije, odgojno-obrazovne ustanove ili stručna i savjetodavna radna tijela i organizacije civilnog društva.

Građevina godine – Novogradnja – ova kategorija odnosi se na novoizgrađene zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove završene u tekućoj godini odnosno u razdoblju od 1. listopada prethodne godine do 30. rujna godine u kojoj se dodjeljuje nagrada.

Građevina godine – Rekonstrukcija – ova kategorija odnosi se na rekonstrukcije građevina odnosno energetske obnove građevina koje su završene u tekućoj godini (zgrade, infrastrukturne i prometne građevine te trgove i parkove).

Projekt godine – u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti pravne osobe (odgojno-obrazovne ustanove, vladine i nevladine organizacije, trgovačka društva, organizacije civilnog društva, obrti i sl.) koji su za cilj imali podići razinu svijesti široke i stručne javnosti te kvalitetu života zajednice, a koji je direktno vezan uz zelenu gradnju, energetsku učinkovitost i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u tekućoj godini:

 • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji, energetskoj učinkovitosti, održivom prometu ili održivom razvoju, zbrinjavanju otpada odnosno smanjenju utjecaja na okoliš i emisijama stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj;
 • EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
 • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.
  Izdvojeni članak

  Zelena gradnja budućnosti: Zemlja s milijun solarnih krovova

Studentski projekt godine (diplomskih studija) – u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u tekućoj godini:

 • koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
 • koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
 • koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
 • koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
 • koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

Pravilnik možete preuzeti ovdje, a obrazac za prijavu ovdje. Rok za podnošenje prijava vrijedi do 30. listopada 2022. godine. Popunjenu i skeniranu dokumentaciju treba poslati na [email protected] ili na sljedeću adresu:

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj

Ul. grada Vukovara 274/I

10000 Zagreb

Nagrade će se dodijeliti u okviru najvećeg događanja u Hrvatskoj koje okuplja profesionalce koje se bavi zelenom/održivom gradnjom – 5. Središnjoj konferenciji o održivoj gradnji, koja će se održati 24. studenog 2022. godine u hibridnom obliku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap