Pretraga

Glerija: Hotel Met Boutique u srcu Zagreba kao primjer savršenog spoja arhitekture i okruženja

A- A+

U središtu Zagreba otvoren je luksuzni hotel Met Boutique s pet zvjezdica. Vlasnik objekta je međunarodna kompanija Gener 2, a projektirali su ga ‘Ivanišin. Kabashi. arhitekti.’ Met Hotel Boutique uklopio se u svoje okruženje tako da u svome interijeru i eksterijeru ocrtava Zagreb, te gostima pruža jedinstveni doživljaj grada kroz hotelski prostor. Proteže se na pet katova, kroz stakleno pročelje s ulice vidi se unutrašnjost hotela, dok se iz unutrašnjosti hotela vide detalji okolnih pročelja.

Met Boutique Hotel

Met Boutique Hotel | foto: Met Boutique Hotel promo/Bojan-Haron Markičević

Projekt atraktivnog hotela u srcu glavnog hrvatskog grada započeo je 2017. godine kupnjom zapuštene zgrade na adresi Praška 4 i susjednog potkrovlja kuće Singer na uglu Praške ulice i Trga bana Jelačića. Potom su hotel kakav je danas projektirali, ugledni nagrađivani hrvatski arhitekti s međunarodnom reputacijom, ‘Ivanišin. Kabashi. arhitekti.’

Za realizaciju projekta bilo je potrebno dobiti i potvrdu Zavoda za zaštitu spomenika. Kako postojeća zgrada nije imala svojstvo pojedinačno zaštićenog spomenika kulture, uz suglasnost konzervatora, ishođena je suglasnost da se na njenom mjestu napravi interpolaciju odnosno novi, moderni hotel sličnog volumena, skladno uklopljen u okolinu. Zatim je krenuo složen proces rušenja i gradnje što s obzirom na lokaciju nije bio jednostavan pothvat.

Arhitektura u službi dizajna

Projektanti hotela autori su i interijer, podova, obloga i ugrađenog namještaja. Ističu, u radu im je glavna nit vodilja bila da razlike između arhitekture i interijera, odnosno dizajna – nema. Tako se danas u ovom jedinstvenom hotelu eksterijer i interijer međusobno pretapaju. Kroz stakleno pročelje s ulice vidi se unutrašnjost hotela, dok se iz unutrašnjosti hotela vide detalji okolnih pročelja.

Izdvojeni članak

Dizajnerski hoteli u Hrvatskoj koji oduševljavaju – oslanjaju se na povratak prirodi, umjetnost, ali i moderne strukture

Pod od različitih vrsta kamena u restoranu nastavlja se na isti takav pod na njegovoj terasi među krovovima Donjeg grada. Visina ove terase izračunata je tako da se nalazi točno u visini alegorijskih skulptura Rudolfa Valdeca na zgradi preko puta, i koje su tako postale dio doživljaja restorana s terasom na petom katu hotela.

Prolaznici centrom grada do sada su ih mogli samo slučajno odozdo nazreti, a sad je u njima moguće u potpunosti uživati. Osim toga, nadstrešnica restoranske terase koso je odrezana prema sjeveru da bi u pogled s terase i iz interijera restorana uvukla tornjeve katedrale.

Met Boutique Hotel

Met Boutique Hotel | foto: Met Boutique Hotel promo/Bojan-Haron Markičević

Intenzivan osjećaj središta grada

Met Hotel Boutique u potpunosti se uklopio u svoje okruženje, poštujući njegovu važnost i ljepotu. Smještaj u samom centru grada u neposrednoj blizini vrijednih spomenika iskorišten je kako bi se pojačao doživljaj gostiju hotela. Zgradu je oblikovana i tako da se vijencem i pročeljem prema Trgu bana Jelačića nastavlja na kuću Singer, dok je s druge strane, prema Zrinjevcu, ona malo viša od susjedne zgrade i stoga volumenom istaknuta u prostor ulice. U unutrašnjosti parcele oblikovan je atrij iz kojega se ulazi u sam hotel, bar i tri lokala okrenuta prema ulici.

Ovaj gradski hotel namijenjen je posjetiteljima Zagreba, ali jednako tako i građanima koji mogu koristiti lijepi bar u prizemlju i restoran s krovnom terasom, s koje se pruža prekrasan pogled na tornjeve katedrale. Ima 26 fantastično dizajniranih soba, a u potkrovlju, koje će uskoro biti završeno, nalazit će se dvorana za sastanke, spa i tri apartmana.

Sličan efekt stapanja objekta s okruženjem u kojemu se nalazi može se osjetiti i u rovinjskom hotelu Parku, pogledajte ovdje kako se takav efekt postiže.

Copy link
Powered by Social Snap