Pretraga

Idejno rješenje koje Parku prirode Telašćica daje jednu sasvim novu dimenziju

A- A+

Novo rješenje rive cjelovitim oblikovanjem obuhvaća potez od iskrcaja do ukrcaja na brodove, a privezište turističkih brodova s prihvatom posjetitelja riješen je neinvazivno – pontonima. Edukativna staza koja povezuje uvalu sa slanim jezerom riješena je minimalnim intervencijama. Uz slano jezero projektirani su edukacijski trg i sanitarni čvorovi koji čine jedine građevine izvan izgrađenih struktura, stoji na stranicama arhitektonskog studija.

Foto: SODA arhitekti

Uvala Mir nalazi se u Parku prirode Telašćica te je najveća i najljepša prirodna luka Jadrana koja, s obližnjim klifovima i slanim jezerom, privlači preko 100 000 posjetitelja godišnje.

Infrastruktura za prihvat tolikog broja gostiju nije adekvatna. Problemi se odnose na nedostatak sanitarnih čvorova i privezišta za izletničke brodove, nemogućnost sigurnog, kontroliranog iskrcaja i ukrcaja te uređenje i opremanje rive i drugih potrebnih sadržaja. Ideja projekta Soda arhitekata je novom gradnjom intervenirati gotovo isključivo u postojeće izgrađene zone rušenjem i zamjenom dotrajalih zgrada.

Foto: SODA arhitekti

– Intervencije omogućuju bolje funkcioniranje prostora, ali i sprječavaju negativan utjecaj velikog broja posjetitelja. Površina obuhvata sastoji se od rive, edukativne staze i znanstveno-edukativno-turističkog kompleksa.

Izdvojeni članak

Jedan od najljepših parkova prirode Hrvatske obnavlja svoju najposjećeniju stazu

Nova riva

Novo rješenje rive cjelovitim oblikovanjem obuhvaća potez od iskrcaja do ukrcaja na brodove, a privezište turističkih brodova s prihvatom posjetitelja riješen je neinvazivno – pontonima. Edukativna staza koja povezuje uvalu sa slanim jezerom riješena je minimalnim intervencijama. Uz slano jezero projektirani su edukacijski trg i sanitarni čvorovi koji čine jedine građevine izvan izgrađenih struktura, stoji na stranicama arhitektonskog studija.

Foto: SODA arhitekti

Predlaže se i rješenje rekonstrukcije tradicionalnih građevina unutar obuhvata u svrhu etno-suvenirnica. Primarni dio znanstveno-edukativno-turističkog kompleksa sastoji se od glavne zgrade s pristupnim trgom i malim amfiteatrom za razne aktivnosti.

Foto: SODA arhitekti

Relativno velik volumen glavne zgrade dematerijaliziran je oblogom u reflektirajućem staklu kako bi odražavao ljepotu prirode u kojoj se nalazi.

Foto: SODA arhitekti

Iza glavne zgrade, umjesto postojećih trošnih bungalova, predviđa se znanstveni kamp oblikovan kao skupina gusto postavljenih smještajnih jedinica kojima se želi stvoriti dojam ambijenta tradicionalnog mediteranskog mjesta.

Foto: SODA arhitekti

Foto: SODA arhitekti

Foto: SODA arhitekti

 

Idejno rješenje koje Parku prirode Telašćica daje jednu sasvim novu dimenziju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap