Pretraga

Za infrastrukturne projekte održivog razvoja otočkih županija rezervirano 150 milijuna eura

A- A+

U Supetru je održana konferenciji pod nazivom Održivi razvoj dalmatinskih otoka, uz naglasak na korištenje EU fondova. Otočanima je predstavljen višegodišnji financijski okvir koji je osiguran novac za poticanje održivog razvoja u 7 otočnih županija.

otok Pašman

Otok Pašman | foto: Otok Pašman

Konferenciji je prisustvovao ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Šime Erlić, koji je ovome prilikom naglasio kako Vlada i resorno ministarstvo kontinuirano skrbe o otocima, te da je Hrvatska, uz Finsku, jedina zemlja u EU koja ima poseban Zakon o otocima. Kao i da je namjera dugoročno uspostaviti sustav ulaganja u otoke po principu da o prioritetima odlučuju otočani.

-Znamo da na otocima ponekad nije lako živjeti i upravo zato smo razvili novi program za otoke. Nijedna država članica nije na takav sveobuhvatan način pristupila ovoj temi. Dali smo partnerskim vijećima na razini županija mogućnost da definiraju svoje otočne prioritete i da potom sami odlučuju o projektnim ulaganjima iz nove financijske omotnice vrijedne 150 milijuna eura. Zadovoljni smo kako je novi mehanizam prihvaćen na razini županija i da smo predvodnici u Europi demonstrirajući model kako to treba izgledati, da se o otocima odlučuje – na otocima, rekao je ministar Erlić.

Izdvojeni članak

Svjetsko, a naše: Zgrada s hrvatskog otoka nominirana za prestižnu arhitektonsku nagradu

Dodao je i kako je briga o otocima u posebnom je fokusu upravljanja regionalnim razvojem i EU fondovima, te kako je cilj da otoci postanu opremljeniji suvremenom infrastrukturom. Kao i da se na njima stvore uvjeti koji će, s jedne strane, štititi otočni ekosustav, a s druge pružati sve one javne usluge koje su neophodne za kvalitetan život.

Višegodišnji financijski okvir

Državna tajnica, Spomenka Đurić, detaljno je pak pojasnila na što otočani mogu računati kad je u pitanju Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027., gdje je kroz višegodišnji financijski okvir osiguran novac za 7 otočnih županija.

Rečeno je da se radi o ulaganjima koja podrazumijevaju održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora, unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture, valorizaciju kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga, te poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Već realizirani brojni otočki projekti iz EU fondova

O razvoju hrvatskih otoka govorio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je istaknuo kako je u proteklom razdoblju poduzet niz aktivnosti i realiziran veći broj razvojnih projekata u otočkim zajednicama istakavši otok Brač kao dobar primjer.

-Nema luke ili mjesta koje u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije dotaknuo projekt financiran sredstvima EU fondova. Na otoku Braču je niz projekata, od reprezentativnog Vatrogasnog doma do projekta Kamenoklesarske škole iz Pučišća, jedinstvene u Europi. Siguran sam da ih ne bi bilo moguće realizirati iz proračuna na općinskoj ili županijskoj razini, bez europskih sredstava, rekao je župan Boban.

Izdvojeni članak

Brač dobio novi vatrogasni dom vrijedan 25 milijuna kuna

Ministar Erlić na Braču je posjetio neke od vrijednih već realiziranih projekata ili onih koji se dovršavaju, poput sportskog centra, dječjeg vrtića i pristupnih cesta Općine Postira. Obišao je i projekt uređenja i obnove Kuće hrapoćuše u Dolu koji je kandidiran za financiranje iz Programa razvoja otoka.

Projekti održivog razvoja su u zamahu i u gradovima duz Jadranske obale. Pogledajte kakve planove ima Dubrovnik i Split.

 

Copy link
Powered by Social Snap