Pretraga

Najbolji graditelji u životinjskom svijetu: Pomjerili 40 tona zemlje i stvorili grad

A- A+

Znanstvenici su otkrili tajni grad skriven u zemlji nakon što su nasuli 10 tona cementa u napušteni mravinjak. Njihova misija prikazana je u dokumentarcu ‘Mravi’ koji govori o tajnoj moć prirode i zapanjujućoj graditeljskoj sposobnosti ovih sitnih životinja koje su u podzemlju pomjerili 40 tona zemlje i napravili složenu mrežu tunela.

arheološko nalazište | foto: Freepik

arheološko nalazište | foto: Freepik

Tri dana znanstvenici su ubrizgavali 10 tona cementa u prazan mravinjak. Nakon što se cement stvrdnuo iskopali su okolno područje i otkrili impresivnu strukturu bivše kolonije mrava, izvještava earthsky.org. Tuneli su otkrili da su mravi pomjerili 40 tona zemlje kako bi stvorili podzemnu strukturu.

Izdvojeni članak

Tko su bosonogi graditelji koji grade bazen od blata i bambusa?

Služeni putevi i ventilacija

Kako se navodi u dokumentarcu, otkriveni su podzemni putevi koji povezuju glavne komore, a izvan glavnih puteva su sporedni putevi. Staze se granaju i vode do mnogih vrtova gljiva i jama za smeće. Također, tuneli su dizajnirani tako da osiguraju osnovnu ventilaciju, te da prepolove vrijeme transporta hrane s izvora do skloništa.

‘Sve izgleda kao da ga je dizajnirao arhitekta jednog uma, ali to, naravno, nije istina. Ovaj kolosalan i složen grad stvoren je kolektivnom voljom kolonije mrava, super organizma ‘, komentar je narator.

Kako su snimci skrivenog grada počeli pojavljivati na društvenim mrežama, mnogi su ostali potpuno šokirani. Tako bi pomislio da mravi mogu biti toliko snažni i vješti graditelji!

kolonija mrava | foto: Freepik

kolonija mrava | foto: Freepik

Izuzetno snažni

Da su upravo to njihove najfascinantnije karakteristike stiže potvrda s Državnog sveučilišta Ohio. Tamošnji znanstvenici istraživali su njihove mogućnosti i ostali zapanjeni rezultatima.

– Mravi su impresivni mehanički sistemi – zaista zapanjujući. Prije nego što smo počeli, napravili smo donekle konzervativnu procjenu da bi mogli izdržati 1.000 puta veću težinu, a ispostavilo se da je to puno više, rekao je Carlos Castro, docent mehaničkog i svemirskog inženjerstva na Državnom univerzitetu Ohio.

Izdvojeni članak

Deset neobičnih građevina koje morate vidjeti za života: Od rasplesane kuće do ‘pegla’ zgrade

U prilog tomu idu i podatci časopisa Journal of Biomechanics koji izvještava kako je tim istraživača je otkrio nevjerojatnu fizionomiju mravca. Naime, vratni zglob tipičnog američkog poljskog mrava može izdržati pritiske do 5.000 puta veće od njegove težine.

Pogledajte ovdje kako izgleda meodoljiva albanska ljepotica od kamena i stakla iz radionice Plis Ateliera.

Copy link
Powered by Social Snap