Pretraga

Bez dozvole izgradili glamping naselje u zaštićenom jadranskom arhipelagu, stigla optužnica

A- A+

Podignuta je optužnica protiv dvojice hrvatskih državljana zbog protupravne izgradnje glamping naselja u UNESCO zaštićenom dijelu Viškog arhipelaga. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti ih da su, bez građevinske dozvole, od 2014. do 2021. godine napravili kompleks od nekoliko objekata na otoku Veli Budihovac. Ilegalna infrastruktura zauzela je oko 32% otoka, čime je prouzročena neutvrđena šteta Republici Hrvatskoj. Dvojac je optužen i za devastaciju prirodnog krajolika te obavljanje turističke djelatnosti na javnom pomorskom dobru.

Tirkizna laguna na otoku Veli Budihovac

Tirkizna laguna na otoku Veli Budihovac | Foto: screenshot Psycho Skipper/YouTube

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je, 28. lipnja 2024. godine, optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, u dobi od 77 i 50 godina, zbog počinjenog kaznenog djela protupravne gradnje. Okrivljenike se tereti da su u Podstražju na otoku Veli Budihovac, od 2014. do 2021. godine, izgradili glamping naselje betonskih temelja s nekoliko objekata priključenih na infrastrukturu.

Nezakoniti objekti i putevi prostiru se na 101.939,00 kvadratnih metara ili 32,22% otoka. Osim šest glamping zgrada, sagrađena su i dva servisna objekta, dvije kućice, dvije tipske zgrade, jedna makadamska cesta, mul i nasip na nekoć prirodnoj plaži. Prouzročena je šteta Republici Hrvatskoj u neutvrđenom iznosu.

Otok Veli Budihovac nalazi se u zaštićenom obalnom pojasu koji je dio UNESCO-ovog globalnog geoparka Viški arhipelag. Dvojac je bez pravomoćne građevinske dozvole, prema navodima ODO-a, postupio zajednički i po prethodnom dogovoru te protivno odredbama Prostornog plana Grada Visa i Zakona o gradnji.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja u Istri: Izdana 124 rješenja za rušenje, bageri u akciji

Pored toga, tereti ih se da su opisano učinili kako bi bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu Republike Hrvatske obavljali turističku djelatnost. Sve se događalo unutar sto metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području mora, izvan građevinskog područja, uz devastaciju zaštićenog prirodnog krajolika.

Državljanin Poljske si je ilegalno izbetonirao put do obale mora pokraj svoje vile na otoku Čiovu. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap