Pretraga

Izgradnja CGO u Resniku preduvjet je za zatvaranje Jakuševca, kreće izrada projektne dokumentacije

A- A+

Sukladno zaključku gradske skupštine koja je usvojila studiju izvodljivosti, Grad Zagreb je izvijestio o provedbi postupka javne nabave za izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb. Kako je ranije planirano, gradit će se na zemljištu u Resniku zajedno sa pročistačem otpadnih voda. Prediđa se da bi centar za 140 milijuna eura mogao biti izgrađen do 2028. godine.

otpad | pixabay

U skladu sa zaključkom Gradske skupštine koja je usvojila studiju izvodljivosti, Grad Zagreb izvijestio je o provedbi postupka javne nabave za izradu projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb. Kako je ranije planirano, CGO će se graditi na zemljištu u Resniku, zajedno sa pročistačem otpadnih voda. Za investiciju gradnje očekuje se da bi mogla dosegnuti i do 140 milijuna eura.

Grad ‘preuzeo’ zemljište i pročistač

Nakon što je u siječnju ove godine Skupština Grada Zagreba donijela odluku o izgradnji CGO Zagreb, u ožujku je konačno raspisan natječaj za projektnu dokumentaciju. Tada je najavljeno da bi se radilo o postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) nove generacije, koja je potpuno zatvorena bez neugodnih mirisa ili štetnih emisija u okoliš.

Izdvojeni članak

Nakon zatvaranja kompostane na Jakuševcu, Grad traži alternativna rješenja za zbrinjavanje biootpada

U posjed zemljištu u Resniku, objavljeno je iz Grada, Grad Zagreb je ušao 3. kolovoza ove godine raskidom koncesije i preuzimanjem upravljanja pročistačem od strane gradskog poduzeća Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Na provedenom natječaju pak po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude odabrana je zajednica ponuditelja Ekonerg i IPZ Uniprojekt terra.

Izgradnja vrijedna 140 milijuna eura

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za CGO Zagreb uključuje izradu idejnog rješenja, izradu Studije utjecaja na okoliš, izradu idejnog projekta, ishođenje uvjeta i ishođenje pravomoćne lokacijske dozvole. Prvi je ovo korak s ciljem izgradnje CGO Zagreb u Resniku do 2028. godine, čija je izgradnja preduvjet za zatvaranje odlagališta otpada na Jakuševcu.

– Novi Centar za gospodarenje otpadom u Resniku će Zagrebu omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate kao što su papir, plastika i metal, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prilikom objave o raspisivanju natječaja u ožujku ove godine.. ‘Izgradnja postrojenja dovoljna je da se zatvori odlagalište otpada na Jakuševcu’, dodao je.

Ukupna vrijednost odabrane ponude je 474.800 eura, dok je rok za izradu projektne dokumentacije 16 mjeseci. Vrijednost pak za izgradnju samog CGO-a procjenjuje se na 140 milijuna eura.

Kako se riješiti građevinskog otpada. Istražili smo i pobrojali najbolje mogućnosti i cijene, a ovdje ih možete proučiti.

Copy link
Powered by Social Snap