Pretraga

Najveće gradilište u Hrvatskoj: Na platou Žnjan betonira se punom parom, kupanje već idućeg ljeta

A- A+

Na trenutno najvećem gradilištu u Splitu radovi su punom parom krenuli prije pet mjeseci. U ožujku je na gradilištu već bilo operative, no tad se pripremalo za povećanje opsega betonskih radova koji su sada u punom jeku. Na projektu koji ukupno ima šest faza traje betoniranje temeljne i podne ploče koje će uskoro završiti, a u pojedinim je segmentima krenulo i betoniranje zidova, stupova, kao i stropne ploče. Dok na Žnjanu ove godine neće biti kupanja, otvaranje velebne plaže najavljeno je već za iduću sezonu.

gradilište Žnjan | Foto: Grad Split

Kampanju predstavljanja 16 novih projekata poboljšanja gradske infrastrukture Splita ‘Gradimo sve u 16’ iz grada su predstavili 10. srpnja. Danas, treći dan predstavljanja, javnost se obavijestilo kako napreduju radovi na najvećem gradilištu u gradu – platou Žnjan. Na redakcijskom putovanju u Split posjetili smo mega-gradilište, o čemu možete pročitati u našoj reportaži pa je zanimljivo usporediti koliko je gradilište u posljednja dva mjeseca napredovalo.

Gradilište na Žnjanu, podsjetimo, otvoreno je u 2024. godini, točnije prije pet mjeseci, a od trenutka otvaranja, napredak radova pomno se prati sa svih strana. Ovo ljeto, na jednoj od glavnih plaža Splićani i turisti neće se kupati, ali bi nakon kraja radova koji su predviđeni za iduće ljeto, ovo trebala biti glavna gradska plaža.

Sa sadržajima na krovovima betonskih objekata, posebno izgrađenim amfiteatrom i sa skakaonicama koje su ‘izbačene’ s molova, trebala bi biti prava atrakcija. Mega-projekt se provodi u šest faza. U ožujku je stigla prva operativa, a s povećanjem opsega betonskih radova, brojke strojeva, radnika i inženjera zasigurno su višestruko porasle.

gradilište Žnjan | Foto: Grad Split

Betonski radovi na garaži

Iz Splita su objavili kako je od samog početka radova na uređenju splitske plaže prošlo je pet mjeseci te da se već mogu vidjeti prve značajnije promjene. Kako su dodali, trenutno traju betonski radovi. Najzahtjevniji su poslovi, kako su i nama potvrdili za vrijeme posjeta, upravo oni vezani uz izgradnju garaže. Govori li se o radovima na garaži, dosad je već izbetoniran velik dio temeljne i podne ploče, a u pojedinim je segmentima krenulo betoniranje zidova, stupova i stropne ploče.

Izdvojeni članak

Na Turskoj kuli u Splitu nova garaža: Uz 620 parkirnih mjesta, park ostaje netaknut?

– Uvjeti su izuzetno teški, stoga sam želio osobno zahvaliti svim radnicima na terenu koji se, usprkos velikim vrućinama, maksimalno trude kako bi se najveći gradski projekt razvijao prema planu. Iako redovito primam izvještaje, lijepo je vidjeti kako iz ničega, iz prašine, nastaje nešto zaista veliko i značajno – najljepša plaža na Mediteranu. Znam da i građani pomno prate svaki korak gradnje i evo, već vidimo konkretne obrise novog Žnjana, onog kojeg smo čekali više od 26 godina. Stanovnici ovog područja prilagodili su svoj životni ritam uvjetima velike gradnje i njima posebno hvala na strpljenju. Siguran sam da ćemo svi idućeg ljeta, kad se ovdje sastanemo, moći reći – vridilo je, prokomentirao je nakon obilaska gradilišta gradonačelnik Ivica Puljak.

Postavljanje segmenta za skakaonicu

Osim što napreduju radovi na garaži, ovaj tjedan uklonjen je i posljednji čvrsti objekt s platoa, te su u tijeku betoniranje podnih ploča i postavljanje armatura zidova na ostalim objektima, na različitim lokacijama na platou. Isto tako, u tijeku je betoniranje amfiteatra, dok se na mjestu za koje je predviđena skakaonica lokacija priprema postavljanjem armirano-betonskog segmenta, a izvršit će se tehnikom navlačenja. U isto se vrijeme priprema i temeljno tlo za izradu šetnice, te je postavljena rubna greda i formirana je staza prema plaži.

pripremni radovi za skakaonicu na Žnjanu | Foto: Grad Split

– Trenutno je na gradilištu stotine radnika, deseci kamiona i strojeva, šest dizalica, a svaki dan je izuzetno dinamičan. Sada kada smo ‘izašli iz zemlje’, tj. završili zemljane radove i ojačanje tla, što je bilo izuzetno osjetljivo, i započeli betoniranje, razlika je vidljiva gotovo na dnevnoj bazi. Uveli smo i dodatnu smjenu zbog vrućina, ali i tehnike izvođenja, jer želimo, unatoč visokim temperaturama, održati uspostavljeni tempo, opisao je tijek radova voditelj radova za tvrtku Žnjan d.o.o. Zoran Jakelić, s kojim smo i sami razgovarali pa je upozorio građane da se strpe i ne ulaze neovlašteno na gradilište, ako ništa zbog vlastite sigurnosti.

Najvažniji strateški projekt

Puljak je dodao kako će grad realizaciju projekta popratiti do samog kraja, točnije dok ne bude realiziran ITU natječaj. Obznanio je da se zbog toga što projekt nešto kasni Gradskom vijeću uputio prijedlog za odobrenjem pozajmice tvrtki Žnjan do 15 milijuna eura. Pritom je napomenuo kako je realizacija Žnjana ipak jedan od najvećih i u posljednjih 45 godina najvažniji strateški projekt za interes Splita, ali i okolnog područja.

– Ovaj projekt uključuje rješavanje infrastrukture, nova parking mjesta, rekreacijsku zonu, uređenje plaže, nove kulturne sadržaje. Ovo nije tek jedan u nizu projekata, ovo je iskorak u budućnost modernog Splita, cvita Mediterana, komentirao je Puljak.

O još jednom velikom projektu u Splitu, izgradnji hotela Marjan, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap