Pretraga

Nakon 100 godina kreće obnova najpoznatijeg kupališta sa šarenim svlačionicama na Jadranu

A- A+

Jadrija je vjerojatno najpoznatije kupalište na području Šibenika prepoznatljivo po šarenim vratima brojnih svlačionica. Otvoreno je davne 1922., a otprije dvije godine kad svečano proslavljeno sto godina od otvaranja, sve se više šuškalo o početku obuhvatne obnove. Za kupalište je najavljen projekt ‘Ruho za novih sto godina’ u sklopu kojega bi se potpuno sredile kabine, podigao i proširio obalni pojas te rekonstruirao kupališni mul. Nova objava u oglasu javne nabave daje naslutiti da se početak prvih radova uređenja može očekivati vrlo skoro.

Jadrija | Grad Šibenik

Jadrija je omiljeno kupalište Šibenčana, do kojeg se dolazi prolaskom kroz šibenski kanal brodom. Kupalište je 2022. proslavilo sto godina od otvaranja, a ubrzo nakon proslave ozbiljno se počelo šuškati o nadolazećoj obnovi. Iduće, 2023. godine najavljen je preporodni projekt za kupalište naziva ‘Ruho za novih sto godina’, a jedan dio obnove uskoro bi mogao početi.

‘Za novih sto godina’

Za kupalište koje je inače zaštićeno kao kulturno dobro, predviđena je obnova uz stopostotno financiranje obnove europskim sredstvima. Prema objavi iz 2023., projektna dokumentacija u tu svrhu se pripremala još godinama ranije.

Izdvojeni članak

Već godinu dana, zbog jedne stvari, Kaprijani blokiraju pristajanje trajekta na svom otoku

U okviru obnove procijenjene vrijednosti 5,7 milijuna eura predviđeni su radovi faksimilne obnove brojnih svlačionica, kabina i središnjeg objekta, dok se drugi projekt odnosio na podizanje i proširenje obalnog pojasa kako bi postao funkcionalniji. Najavljena je i rekonstrukcija glavnog kupališnog mula da bi se ublažio utjecaj mora i vjetrova, a ovaj bi projekt uskoro mogao krenuti u realizaciju.

Od kabina do mula

Naime, Grad Šibenik naručio je provedbu projekta uređenja gradskog kupališta Jadrija koje bi ukupno trebalo koštati oko 800 tisuća eura. Prema opisu predmeta javne nabave, na Jadriji se predviđaju instalacija vodovoda i odvodnje te uređenje zaobilaznih površina. Radovima bi trebala biti obuhvaćena dionica od završetka kabina do postojećeg mula.

Za Glavni projekt pomorsko-građevinskih objekata površinske obrade te instalaciju vodovoda i odvodnje odgovorni su projektanti Ivica Galasso, Boris Zokić te Zvonimir Bečić iz tvrtke Pomorski projekti d.o.o. u Splitu. Glavni elektrotehnički projekt pak je izradio Joško Žanić iz tvrtke Volt-ing d.o.o.

Izmjene na području mula

Predmetni izvedbeni projekt sadrži detaljnu razradu konstruktivnih elemenata konstrukcije građevine i detalje izvođenja iste, kao i detalje opremanja obale. Pritom se pri izradi projekta ukazala potreba za određenim izmjenama na poziciji postojećeg betonskog mula i rampe za invalide, a sve kao posljedica definiranja faznosti izvođenja konstrukcije na njihovom spoju.

Izdvojeni članak

Nova bajkovita plaža na Kvarneru, nudi prostrano armiranobetonsko sunčalište i lakši ulaz u more

Na zahtjev investitora, skale za ulaz u more na jugoistočnom dijelu zahvata zamijenjene su monolitnim betonskim zidom. Te su najjužnije mornarske ljestve, kao posljedica istog, pomaknute u odnosu na poziciju definiranu glavnim projektom.

Podmorski i nadmorski radovi

Izvedbenim projektom definiran je točan položaj cijevi oborinske kanalizacije. Na mjestu prostora cijevi kroz obalni zid predviđen je otvor promjera 45 centimetara, dok su na zahtjev investitora armiranobetonske skale pozicije Z14 zamijenjene monolitnim zidom. Sukladno, projekt sadrži izmijenjeni podmorski, betonski dio zida.

Nacrt, sukladno predviđenoj izmjeni armiranobetonskih skala, uključuje i izmijenjeni nadmorski armiranobetonski dio zida. U tom smislu, kao i u podmorskom dijelu konstrukcije, nadmorski dio konstrukcije armiranobetonske obloge mula odvojen je od konstrukcije rampe za invalide. K tome, dilatacije nadmorskog dijela armiranobetonske obloge mula prate prethodno definirane dilatacije u podmorskom dijelu.

Površinska obrada

Nadalje, po pitanju površinske obrade, kao u ostalim nacrtima i u ovom su uklonjene armiranobetonske skale za ulaz u more. Pritom, mornarskim ljestvama (koje su bile pozicionirane najbliže betonskim skalama) se mijenja pozicija.

Ova promjena primijenjena je kako bi se osigurao optimalan razmak između mjesta za ulaz te izlaz iz mora, odnosno u more. Nacrt prikazuje raspored dilatiranih polja hodne površine kupališta, odnosno armirane betonske ploče debljine 15 centimetara. Dodatan nacrt sadrži i detaljan prikaz morskih ljestvi.

Ovdje pronađite detaljne korake rekonstrukcije legendarnog kupališta u Istri s početka 20. stoljeća.

Copy link
Powered by Social Snap