Pretraga

VIDEO: Započeli radovi od milijun eura u Dugavama, Zagreb krenuo s obnovom oronulih gradskih platoa

A- A+

Za zagrebačke platoe, posebne strukture i praktičan konstrukcijski ‘dodatak’ stambenjacima s kraja 20. stoljeća poznato je da su u vrlo lošem stanju. Propadanje tridesetak ovakvih struktura na području grada prije svega je rezultat višestoljetnog nemara, ali je pitanje njihovog održavanja vrlo kompleksno jer su istovremeno privatno (su)vlasništvo i javno dostupne površine. Iz tog razloga, Gradska skupština je 13. prosinca 2023. godine donijela Odluku o financiranju održavanja platoa. Dok se predviđa obnova tri gradska platoa godišnje, za nešto manje od milijun eura prvi će obnovu dočekati onaj u Ulici Sv. Mateja u Dugavama.

Plato u Ulici svetog Mateja | foto: Grad Zagreb

Brojna zagrebačka naselja sagrađena u drugoj polovici 20. stoljeća kao prepoznatljivu karakteristika između ili ispred stambenih zgrada imaju platoe. Ove su konstrukcijske strukture zamišljene kao istovremeno praktične i korisne za stanare, te grad pokreće prvu od brojnih isplaniranih obnova ovih struktura – platoa u Dugavama. Obnova bi mogla završiti na proljeće 2025. godine.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Zagrebački platoi simbol su drugog vremena, njihovo stanje to jasno odaje

Kako smo pisali, od njih tridesetak, većina je, zbog desetljeća zapuštenosti, ali i konstrukcijskih problema u vrlo lošem stanju, a Grad je krajem 2023. godine Odlukom o financiranju održavanja predvidio ulaganje u njihovu obnovu.

Dok je rangiranje obnove provedeno sukladno kriterijima poput broja te značaja ‘života’ koji se odvija na platoima (sadržaja, odnosno lokala koji se na njima nalaze), stanju odnosno funkcionalnosti platoa, kao i pristupačnosti točnije otvorenosti platoa (prosječnoj protočnosti građana), godišnje bi se trebala obnavljati po tri platoa. Sredstva će biti osigurana u proračunu Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove.

Da obnova platoa nije jednostavan ni jeftin pothvat, pokazuje činjenica da će se prvi na redu za obnovu, plato u Ulici Sv. Mateja u Dugavama uređivati za 956 tisuća eura. Kraj obnove očekuje se osam mjeseci nakon početka radova.

– Uvjereni smo da će ova kvartovska mjesta okupljanja i druženja ovom našom intervencijom postati ljepša i ugodnija. Mislimo ukinuti mogućnost parkiranja, posaditi novo bilje u žardinjere te opremiti plato suvremenom urbanom opremom, rekao je zamjenik Luka Korlaet koji je u pratnji pročelnika Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove Stanka Kordića.

Koja su trenutno najveća gradilišta u gradu, zbog čega su na više mjesta u gradu uvedene regulacije prometa, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap