Pretraga

Novi smještaj za pse i mačke: Gradi se azil na 10.000 kvadrata, imat će i podno grijanje

A- A+

Svaki novi azil rasterećenje je postojećima, a poznat ‘Zadarski azil’ nakon 20 je godina rada tek prošle godine dobio rješenje za rad. Prema najavama, već krajem ove godine sasvim novo sklonište za pse i mačke na prostoru županije moglo bi rasteretiti postojeće. Trebalo bi biti posebno po brojnim značajkama. U opisu projekta stoji kako će azil imati solare i napredni sustav vodoopskrbe zbog čega neće ovisiti o tradicionalnoj komunalnoj infrastrukturi, a trebao bi imati i podno grijanje. Također, unutar kompleksa je predviđena i izgradnja moderne veterinarske ambulante za njegu životinja.

azil za napuštene životinje, Zadarska županija | Foto: Zadarska županija

Još u rujnu prošle godine potpisan je ugovor o početku radova na izgradnji novog Skloništa za životinje Zadarske županije. Ugovor su potpisali župan Božidar Longin i predstavnik odabranog izvođača Mato Butijer, direktor odabrane tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika.

Izdvojeni članak

Odobrena građevinska dozvola: Dubrovnik dobiva novi azil za životinje, jedan od najvećih u Europi

Sklonište će se, najavljeno je, graditina prostoru katastarske općine Bokanjac u gradu Zadru, na katastarskoj četici 627/61. Projekt je ukupno vrijedan 2.187.339,35 eura s PDV-om. Sredstva su osigurana iz zadarske županije za 2023. godinu i projekcijama za 2024. godinu, a u financiranju će sudjelovati i grad Zadar. Butijer iz Alfaplana nam je objasnio što će se točno raditi pa je opisao važnost novog projekta.

Gradilište na 10 tisuća kvadrata

Planirani azil za životinje u Zadru bit će, rekao je, jedinstven i inovativan u Dalmaciji. Smješten na velikom prostoru izvan naselja, od Bokanjca i Briševa bit će udaljen otprilike 3 kilometra. Projekt izgradnje trenutno je u različitim fazama izgradnje i to na gradilištu veličine 10.000 kvadratnih metara.

– Na prostorima bokseva za životinje završeni su temelji, a radovi na nosivim zidovima i konstrukciji bokseva su u tijeku. Paralelno se izvode instalacije za sustave grijanja, vodoopskrbe i električne energije, dok je postavljanje krova planirano krajem sljedećeg mjeseca. U objektima za osoblje radovi su u visokoj fazi, objekti su zatvoreni i već se ugrađuje keramika. Projekt uključuje izgradnju interne pristupne prometnice s parkiralištem i sve sadržaje skloništa za životinje, govori Butijer.

Izdvojeni članak

Treća faza modernizacije zagrebačkog ZOO-a: U Dumovcu se gradi oporavilište za divlje životinje

Završetak radova planiran je za studeni 2024. godine. Nadalje, budu li vremenski uvjeti povoljni i ne dođe do nepredviđenih okolnosti, objašnjava Butijer, potpuno azil bi mogao biti potpuno operativan do kraja 2024. godine. No, radovi se zasad odvijaju prema predviđenom rasporedu.

Neovisnost o komunalnoj infrastrukturi

– Azil će uključivati zatvorene i otvorene prostore za smještaj pasa i mačaka, a dizajniran je po najvišim standardima za ovakve objekte. Jedna od posebnosti ovog projekta leži u njegovoj sposobnosti da funkcionira potpuno neovisno o tradicionalnoj komunalnoj infrastrukturi, uključujući struju, vodu i odvodnju, opisao je Butijer.

novi azil za pse i mačke u Zadarskoj županiji | Foto: Zadarska županija

O tradicionalnoj komunalnoj infrastrukturi, kako je objasnio Butijer, objekt neće ovisiti, jer jer će sadržavati elemente održivosti, a imat će čak i podno grijanje.

– Solarni paneli postavljeni na objektu proizvodit će električnu energiju i koristiti se za zagrijavanje tople vode, uključujući vodeno podno grijanje unutar objekata, čineći ga održivim i ekološki prihvatljivim. Azil će također imati napredan sustav vodoopskrbe, s cisternama za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za potrebe životinja i osoblja, objasnio je održive elemente skloništa.

Veterinarska ambulanta i ustanova

Za kompleks azila unutar kompleksa predviđena je izgradnja moderne veterinarske ambulante unutar kompleksa, koja će biti opremljena za hitne intervencije i rutinske preglede, a imat će i prostor za njegu životinja. Zgrada će osim toga sadržavati i kuhinju za pripremu hrane, sanitarne čvorove, kao i  prostorije za rad osoblja. Uz to, za pse za koje se smatra da bi mogli biti opasni, prostor za njegu bit će posebno dizajniran.

– Za socijalizaciju životinja bit će osigurani prostori gdje će se životinje moći slobodno kretati i družiti s potencijalnim udomiteljima i volonterima. Prostor će biti hortikulturno uređen, s travnjacima i drvećem, stvarajući ugodno okruženje za sve korisnike, govori Butijer dodajući kako će prema Odluci županije, u azilu djelovati i posebna ustanova.

– Ovaj projekt postavit će visoke standarde za buduće projekte zbrinjavanja životinja u regiji, pružajući visoku razinu skrbi i udobnosti za napuštene životinje. Županijska skupština donijela je Odluku o osnivanju ustanove ‘Sklonište za napuštene i izgubljene životinje Zadarske županije’ koja će djelovati u novom azilu. Riječ je o ustanovi koja će obavljati djelatnosti skloništa za životinje, sakupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

Rasterećenje postojećih azila

Azil je, komentira Butijer, ključni infrastrukturni projekt za Zadarsku županiju. Smatra se da će značajno poboljšati uvjete za napuštene i ozlijeđene životinje te im pružiti skrb u dobro opremljenom prostoru, što azili nerijetko nisu. Sudeći prema simulacijama i opisu, novi azil blizu Zadra nezbrinutim psima i mačkama trebao bi boljom opremljenosti omogućiti i bolji život, a i rasteretit će postojeća skloništa.

– Azil će također rasteretiti postojeća skloništa koja su često preopterećena i nemaju adekvatne uvjete za sve životinje. Novi objekt omogućit će bolju organizaciju i efikasnije programe udomljavanja, čime će se povećati šanse za pronalazak novih domova za napuštene životinje. Uz to, moderna infrastruktura i napredna tehnologija koja će se koristiti u azilu postavit će visoke standarde za buduće projekte ovog tipa u regiji, kaže Butijer.

Konačno, azil bi trebao pridonijeti kvaliteti života u zajednici, stvarajući sigurno i ugodno okruženje za životinje, ali i za volontere i posjetitelje. Sklonište je, zaključno napominje Butijer, jedan od strateških projekata Zadarske županije.

Gdje su pronađeni neki od najstarijih ostataka podnog grijanja u Hrvatskoj i kako je taj sustav funkcionirao tisućama godina unazad pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap